Haber

İsrail’in göç etmek zorunda bıraktığı Mevasi bölgesi büyük bir nüfusu barındıramıyor

İsrail, Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda kuzeydekiler için güvenli bölge ilan ettiği ve yaklaşık 1,4 milyon Filistinliyi kara yoluyla göçe zorladığı Refah kentini işgal ederek halkını zorla buradan uzaklaştırmak istiyor.

İDDİA: “GÜVENLİ BİR GEÇİŞ KORİDORU SAĞLANACAK”

Tel Aviv hükümeti, Refah’a saldırı niyetinin açıklanmasının ardından, uluslararası toplum ve Arap ülkelerinden gelen tepki ve uyarılar üzerine, yüz binlerce yerinden edilmiş kişinin şehri terk etmesi için güvenli bir geçiş koridoru sağlanacağını iddia etti.

YÜZ BİNLERCE FİLİSTİNLİYİ MEVASİ’YE GÖÇ EDECEKLER

İsrail basınına göre Refah’ta yerinden edilen yaklaşık 1,5 milyon Filistinli, bölgenin batısında yer alan ve güvenli bölge olduğu iddia edilen Mevasi’ye göç etmek zorunda kalacak. İsrail hükümeti ise Refah’tan zorla çıkarmayı planladığı Filistinlileri yönlendireceği bölge hakkında açıklama yapmaktan kaçınıyor.

NETANYAHU “FİLİSTİN’E GÜVENLİK TRANSİTİNİ SAĞLAYACAĞIZ” DEMİŞTİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 11 Şubat’ta Amerikan ABC News kanalına verdiği ve bir kısmı yayınlanan röportajında, olası bir kara saldırısı öncesinde Refah’ta yerinden edilen yüz binlerce Filistinliye “güvenli geçiş” sağlanacağını iddia etti. Netanyahu, Hamas’ın Gazze’deki son kalesi olarak tanımladığı Refah’ı işgal etmeden önce şehre sığınan bir milyondan fazla Filistinlinin tahliyesi için “güvenli geçiş” sağlayacak “ayrıntılı bir plan” üzerinde çalıştıklarını söylemişti.

MEVASI BÖLGESİ

Akdeniz kıyısında, Gazze Şeridi’nin yaklaşık 28 kilometre güneybatısında yer alan Mevasi, Gazze Vadisi’nin güneydoğusunda, kuzeyde Deir el-Belah’tan başlayarak Han Yunus ve Kuzey Anadolu’dan geçen 12 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık bir kilometre genişliğinde bir alandır. Refah’a kadar uzanıyor. Tarım arazileri ve kumullardan oluşan Merasi’de altyapı bulunmamasına rağmen yerinden edilmiş binlerce Filistinli şu anda çadırlarda kalıyor.

Yaklaşık 12 bin kilometrekare yüzölçümüne sahip Gazze Şeridi’nin yüzde 3’üne tekabül eden Mevasi’de yüz binlerce insanı barındırmak imkansız görünüyor. Biri Han Yunus Havzası Refah’a bağlı olmak üzere coğrafi olarak birbirine bağlı iki bölgeye ayrılan Mevasi, çoğunlukla tarım arazileri ve çorak kumullardan oluşuyor. Geçmişten günümüze çoğunlukla tarımla uğraşan ailelerin yaşadığı Mevasi’nin nüfusunun 9 bin olduğu iddia ediliyor.

MEVASİ’NİN TARİHİ

Osmanlı Devleti ve İngiliz Mandası döneminden itibaren tarımla uğraşan ailelere tahsis edilen Mevasi arazileri devlet adına tescil edilmiştir. İsrail’in 1948’de Filistin topraklarını işgal etmesiyle Mısır sınırlarına katılan Mevasi, Gazze Şeridi’nin önemli bir turizm bölgesi haline geldi.

İsrail ordusunun 1956’da Mısır’a düzenlediği üçlü baskın sırasında Mevasi’nin de aralarında bulunduğu Gazze Şeridi’ni işgal etmesi ancak 5 ay sonra geri çekilmesiyle Mevasi yeniden Mısır yönetimine girdi. İsrail, 1967 yılında Gazze Şeridi’ni işgal ettikten sonra Mevasi bölgesinde yerleşim birimleri inşa etti. Mevasi, eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un tek taraflı çekilme planı doğrultusunda 2005 yılında boşaltılarak bölgedeki arazilerin burada yaşayan ve tarımla uğraşan ailelere iade edilmesi sağlandı. Adını bölgedeki çiftçilerin ürünlerini sulamak için toprak yüzeyine emme havuzları kazarak su çekme işleminden alan Mevasi’de konut sayısı 100’ü geçmiyor. Ayrıca altyapı, kanalizasyon, elektrik de bulunmuyor. ve bölgedeki iletişim ağı veya asfalt yollar.

İSRAİL’İN MEVASI’DA 1.4 MİLYON KİŞİYİ HAPSETTİRME PLANI

İsrail’in Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine yönelik saldırıları ve kara saldırılarının artmasıyla birlikte binlerce Filistinli, temel ihtiyaç ve altyapıdan yoksun olan Mevasi’ye göç etmek ve burada çadır kurmak zorunda kaldı. İsrail daha önce zorla yerinden ettiği Filistinlilere Mevasi’ye gitme çağrısında bulunmuştu. Mevasi’yi güvenli bölge ilan eden İsrail ordusu, Ocak ayında bölgeye hava ve kara saldırıları düzenleyerek buradaki yerinden edilmiş Filistinlileri Refah’a sınır dışı etmişti. Filistin Kızılayı, 22 Ocak’ta yaptığı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Mevasi bölgesindeki 4 barınma merkezini hedef aldığını duyurdu. Filistin’in resmi ajansı WAFA, 23 Ocak’ta yayınladığı haberinde, İsrail savaş uçaklarının Mevasi bölgesinde mültecilerin kaldığı çadırları bombaladığını, saldırıda onlarca kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını duyurdu.

İSRAİL’İN ZENGİNLİKLERE SALDIRILARI

Gazze’ye yönelik saldırılarında on binlerce Filistinliyi katleden İsrail, bölgenin kuzey ve orta kesimlerindeki nüfusun büyük bir kısmını Mısır sınırındaki Refah kentinde yoğunlaşmaya zorladı. İsrail, saldırılar sırasında kuzeydekiler için “güvenli bölge” ilan ettiği güney bölgesine havadan saldırırken, şimdi de karadan işgal etmeyi ve halkı göçe zorlamayı planlıyor. Refah’ta 1 milyon 400 bin civarında sivilin mahsur kaldığı tahmin ediliyor. Uluslararası toplum, Refah’a yönelik kapsamlı bir saldırının yeni ve büyük bir trajediye yol açacağı konusunda İsrail’i uyarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu